De Kracht van Kleding bij een visueel beperkt meisje

In het najaar van 2019 werd ik via LinkedIn benaderd door een moeder. Ze was op zoek naar iemand die haar 18-jarige dochter kon helpen bij het vinden van de juiste kleding. Haar dochter heeft een auditieve en visuele beperking waardoor haar informatie over haar uiterlijk niet helemaal klopt. Doordat ze niet goed kan zien is het moeilijk om haar eigen identiteit neer te zetten. 'Hoe zie ik er uit' is daarom voor haar van essentieel belang. Daarnaast was ze zich niet bewust van wat het effect van haar kleding was op haar en haar omgeving. Haar moeder vroeg me haar te helpen.

 

Een uitdaging die ik graag ben aangegaan. Erg belangrijk hier in is dat de dochter zelf ging ervaren hoe de kracht van kleding werkt. Zodra die basis er is, kan ze zelf, met hier en daar wat hulp zich hierin verder ontwikkelen.

 

Een mooie bijkomstigheid is dat mijn begeleiding middels PGB ingezet mocht worden. Nieuwsgierig naar het verhaal van de moeder. lees onderstaande review:

 

"Als ouders van een dochter van 18 waren we naarstig op zoek naar iemand die onze dochter maar ook ons zou kunnen helpen in het zoeken naar de juiste kleding. Het gevoel van altijd alles met je ouders samen te doen en tips en advies krijgen zorgt voor de nodige spanning tussen ouders en dochter.

Zelf regie is zo belangrijk, maar hoe ontdek je met de nodige beperkingen wat jouw stijl is en hoe jij in je kracht komt te staan door kleding. Voor je werk, sollicitatie, stage, feestje of gewoon lekker lui op de bank. Onze dochter trekt gerust de outfit 'lui op de bank' aan naar haar werk. Of gaat in vieze werkkleding naar een feestje. En hoe buig je dat nou om?

Op LinkedIn kwam ik een bericht tegen van Dress Case. Dress Case vertelde over de kracht van kleding. Dit was nu precies waar ik naar op zoek was. Ik las alleen dat Dress Case vooral voor zorginstellingen aan de slag was. Dus de stoute schoenen aan en ik ben gaan bellen.

 

Na een superleuk telefoongesprek, waar we allebei verrast door waren, ben ik met onze dochter in gesprek gegaan. Zij zei me er nog niet klaar voor te zijn. In haar woorden: 'nee en stom'. Jammer dacht ik, maar niet pushen was de beste keuze. Na 5 maanden en de nodige strubbelingen rondom kleding heb ik mijn dochter nog eens gevraagd of ze echt niet eens met iemand anders naar kleding wilde kijken. 'Oké dan' was het antwoord.

 

Een afspraak voor een intake was zo gemaakt. Spannend hoe het zou gaan. Na een intakelijst die ik en mijn dochter samen hebben ingevuld, heb ik het 1ste gesprek gehad. Wie is onze dochter, wat is belangrijk, wie zijn wij en wat zou ik fijn vinden als moeder. Alle aspecten kwamen aan bod. Het 2de gesprek was met onze dochter. Een tikje nerveus reden wij richting Dress Case. Maar wat een genot om te zien hoe Mayke en onze dochter een klik kregen en hoe mooi te zien dat onze dochter steeds meer open ging met het vertellen wat ze fijn en mooi vindt. Het idee was een moodboard te maken. Met tassen vol tijdschriften gingen we naar huis. Ik had er mijn bedenkingen bij of onze dochter dit wel zou gaan doen. Na een paar dagen kwam onze dochter met een gemaakt moodboard naar beneden. Zwaar verrast door haar keuzes gingen we terug naar Mayke. Alle details op het moodboard zijn besproken. Op basis van het moodboard zouden we gaan kijken naar echte kleding, passend bij de stijl die onze dochter had aangegeven. 

 

Onze dochter mocht kiezen hoe ze wilde winkelen. Mayke kon samen met onze dochter gaan winkelen, Mayke kon gaan winkelen en kleding mee naar ons nemen of Mayke kon gaan winkelen en onze dochter kon bij Mayke in de Dress Case kamer shoppen. Onze dochter koos voor de laatste optie.

 

Daar gingen we weer naar Mayke die gevulde kledingrekken had staan. Stralende ogen van onze dochter en wat te gek om haar kledingkeuze nu op kledingrekken bij elkaar te zien. Passen, passen, passen, alles stond haar te gek. Haar stoere stijl maar dan in een volwassen jasje. Met 2 volledig nieuwe sets gingen we naar huis. Eenmaal thuis vol trots aan iedereen de kleding laten zien. En nu vraagt zij: 'mam, goed zo hè' en zie ik haar trots en leuk door het huis lopen. En wordt zij zich nu al bewuster wat wanneer aan te doen. De zomer komt eraan en echt...onze dochter kijkt inmiddels zelf op internet naar kleding voor de zomer. En laat mij dan zien wat ze leuk vindt.

 

Mayke heeft alles voor ons uitgeschreven. Winkels, welke items bij onze dochter passen en niet te vergeten welke stoffen. Dit helpt ons in de toekomst om zelf kleding te gaan kopen. Maar voor nu zetten we nog graag de hulp in voor de zomercollectie.

 

Durf hulp te vragen. Samen staan we sterk en samen kom je tot een top resultaat. Inmiddels hebben wij via het zorgkantoor akkoord gekregen om de hulp van Mayke in te zetten middels PGB. Zo trots en blij dat we dit met z'n allen voor elkaar hebben gekregen. Mayke, dank je wel!!"

 

-- Sacha--