IN JE BLOOTJE

IN JE BLOOTJE

 

Kleding doet er toe. Wanneer we geen kleding zouden dragen zouden we het koud hebben, we zouden ons minder beschermd voelen en het zou zeker ongemakkelijk zijn wanneer we met elkaar in gesprek zijn of naar de winkel moeten.

 

De juist kleding zorgt er voor dat we ons geborgen voelen, het geeft ons zelfvertrouwen, het zorgt ervoor dat we ons mooi voelen, het biedt ons troost op bepaalde momenten en het zet ons in onze kracht.

 

De juiste kleding kan voor jou een mooie trui zijn, een goed passende jeans maar soms ook je oude vest.

 

De afgelopen jaren heb ik bijgedragen aan het welzijn van verstandelijk beperkte cliënten door hen intensief te begeleiden bij hun kleding. Dit is steeds een wonderlijk proces om te ervaren. Door samen met begeleiding, familie én cliënt te kijken wat bij hem/haar past, voelt degene zich fijner.  Zowel begeleiding, familie en cliënt beamen dit.

 

De juiste kleding draagt namelijk bij aan het behouden van je eigen regie, gelijkwaardigheid, eigenheid, aandacht en er mogen zijn. Soms verandert zelfs gedrag erdoor.

 

Een mooi voorbeeld is een verstandelijk beperkte vrouw die met regelmaat kleding stuk maakte. Haar moeder wilde heel graag dat haar dochter er vrouwelijk uit zag. Helaas is haar moeder overleden en droeg haar dochter vooral jeans die afzakten. Dit zorgde voor veel irritaties. Haar begeleidster was zich hier erg bewust van en samen hebben we gekeken hoe we rekening konden houden met de wens van haar moeder en hoe we er voor konden zorgen dat de vrouw zich fijner voelde door middel van de juiste kleding. Door rekening te houden met comfortabel zittende kleding, zachte stofjes, geen ritsjes, knoopjes of printjes, heeft ze nu al lange tijd geen kleding meer stuk gemaakt. Daarnaast draagt ze sweatjurkjes en leggings die niet knellen en oogt ze veel vrouwelijker.

 

Mijn droom is een bewustwordingsproces op gang te brengen over wat kleding met je kan doen zodat mensen zich fijner voelen in hun kleding. Net zoals met de juiste voeding en de juiste beweging kun je met de juiste kleding  veel bereiken.