De kracht van kleding bij Anita

Cora Rijskamp, persoonlijk begeleidster van Anita schreef een stukje om te laten zien wat kleding betekent voor Anita. Anita is een vrouw van middelbare leeftijd met het Syndroom van Down.  Zij zit veel op haar kamer en geborgenheid en veiligheid zijn belangrijk voor haar.

 

"Hoe fijn is het om kleding te dragen waarin jij je prettig voelt, veilig en geborgen, omdat het omschrijft wie jij bent, zonder woorden. Daar zit je dan te stralen, stralend in je pak, zo lekker warm en zacht.

 

Hoe fijn is het dat de ander dit begrijpt, dat de ander dit hardop voor jou uitspreekt, hetgeen wat jij uitstraalt zonder woorden, waardoor jij kan zijn wie jij bent. En die ander maar naar jou hoeft te kijken en hierdoor jou een stukje beter leert kennen als persoon.

 

Dit is wat Mayke en ik voor Anita hebben geprobeerd te doen. Waarin ik sprak voor Anita en Mayke hier de kleding op uit heeft gezocht. En of dat Anita zit te stralen, te stralen in haar pak, want wanneer ik haar zie in haar nieuwe warme trui, een trui waarin zij haarzelf kan verstoppen, lekker warm en geborgen, kijkt Anita op naar mij met vrolijke ogen en ik zeg 'Anita wat ben je mooi! Wat heb jij een mooie trui aan!' waarop Anita begint te juichen, minuten lang, met haar armen omhoog en zegt 'jaaaaa, mooi hè!!!' Dan weet je dat je juist zit, dan weet je dat doordat zij de kleding draagt die bij haar past, meedraagt aan het lekker in haar vel zitten."

 

Prachtig hoe Cora zich verdiept in Anita en om te zien hoe Cora zich bewust is van welke kleding fijn is voor Anita.