Hoe ga ik te werk met Dress Case? Deel I

Met Dress Case ontzorg ik mensen op het gebied van kleding. Ik geef kledingadviezen, workshops, zorg dat kledingkasten weer up2date zijn en ga met mensen op pad voor outfits. Ook stel ik kledingcollecties samen voor mensen die het zelf niet kunnen, zodat hun kledingkast op orde is en ze niet misgrijpen op bepaalde items. Dit kunnen ouderen zijn, maar ook mensen met een lichamelijke of verstandelijke handicap.

 

Hoe ga ik te werk wanneer ik kleding koop voor mensen met een verstandelijke handicap?

In zorginstellingen voor mensen met een verstandelijke beperking verzorgen begeleiders vaak privé-aankopen van cliënten, zeker wanneer familie hiertoe niet in staat is of graag op een andere manier tijd met hun familielid wil doorbrengen.

 

Kleding voor een cliënt kopen kost begeleiders meestal veel tijd (naar de winkel, passen, eventueel ruilen, administratieve afwikkeling) terwijl deze uren ook aan de zorg van de cliënt besteed kunnen worden. Daarbij wordt er, vanwege tijdgebrek, soms kleding gekocht die niet bij de cliënt past. 

 

In steeds meer zorginstellingen mogen begeleiders geen privé-aankopen meer doen voor een cliënt. Familieleden of vrijwilligers wordt gevraagd zorg te dragen voor de kleding-aanschaf. Wanneer dit om wat voor reden niet gaat, kan ik helpen. Het gehele proces kan begeleid worden van budgetteren, inventariseren, aanschaffen en eventueel passen van kleding maar ik kan ook een gedeelte hiervan verzorgen.

 

Voordat een kledingcollectie samengesteld en/of aangevuld wordt is het belangrijk de cliënt goed te leren kennen zodat ik een duidelijk beeld krijg welke kleding bij hem/haar past, want iedereen is uniek. Daarbij moet kleding soms specifieke eigenschappen hebben en afgestemd zijn op de behoeften van de cliënt. Sommige cliënten houden er bijvoorbeeld niet van dat er te veel tierelantijnen op kledingstukken zitten. Ook zijn materialen belangrijk omdat stoffen niet mogen irriteren en kleding soms heet gewassen moet worden. En dan heb je nog de persoonlijke smaak van een cliënt. Zo kleed ik een vrouw die alleen maar rokken wil dragen, een man die dol is op motiefjes en prints en ieder detail ziet, een man die veel op bed ligt en daardoor zachte stoffen behaaglijk vindt en een vrouw in een rolstoel waarbij te lange kleding niet prettig zit en waarbij medewerkers de kleding gemakkelijk aan- en uit moeten kunnen trekken.

 

Na inventarisatie ga ik op zoek naar de juiste kleding, rekening houdend met budget, behoefte en smaak. Wanneer alles verzameld is wordt de kleding met de cliënt gepast. Soms geeft dat te veel prikkels en heeft hij/zij meer tijd nodig de kleding te passen.  De kleding wordt dan achtergelaten en een aantal dagen later wordt datgene opgehaald wat niet past en eventueel geruild.  De administratieve en financiële afwikkeling wordt door mij gedaan waardoor de begeleider hier geen omkijken naar heeft.

 

Ook ga ik, indien mogelijk en gewenst, samen met verstandelijk gehandicapte cliënten shoppen.  Dit doen we op een rustig tijdstip en vaak spreek ik van te voren met de winkel af dat we langskomen. Voor de cliënt is het een uitje want we gaan daarna vaak nog gezellig wat drinken. Dit is fantastisch om te doen.

 

Mocht je iets meer willen weten, bel (06 50446816) of mail (mayke@dresscase.nl) me dan.